26.12.2010

Beste Albums van 2010

2010 aRetro is in de mode en dus werd 2010 het jaar van de cover albums. Van tribute albums door meerdere artiesten voor Cy Coleman en Judy Collins, naar tribute albums door één artiest voor één artiest, zoals Trijntje Oosterhuis voor Michael Jackson, tot albums met covers van meerdere artiesten uitgevoerd door Marc Cohn en Peter Gabriel of uitgekozen door Leo Blokhuis & Ricky Koole. Mijn keuze uit de albums die ik in 2010 voor het eerst heb gehoord, is geworden:  

10 The Unthanks – Here’s The Tender Coming (2010)   Bijzondere folk muziek van de Engelse zusters Rachel & Becky Unthank met prachtige arrangementen en samenzang.

9 Trijntje Oosterhuis – Never Can Say Goodbye (2010) Covers van Michael Jackson met alleen de gitaar van Leonardo Amuedo en mooie achtergrondvocalen. Het concert in Tivoli was voor mij het beste van het jaar.

8 Kari Bremnes – Norwegian Mood (2002)
Noorse zangeres die ik dit jaar voor het eerst hoorde en me gelijk boeide. Haar Engelstalige album is het meest toegankelijk, want dan zijn de mooie teksten ook te volgen.

7 Diane Birch – Bible Belt (2009)   Die heb ik al aan je voorgesteld in mijn artikel van 17 Mei van dit jaar met het prachtige Nothing But A Miracle, samen met Daryl Hall. Retro met hoge kwaliteit.

6 Peter Gabriel – Scratch My Back (2010)
Alleen begeleid door piano en strijkers zingt hij zeven songs van bekende artiesten (David Bowie, David Byrne, The Kinks, Randy Newman, Lou Reed, Paul Simon en Neil Young) en zes van minder bekende (o.a. Elbow, Radiohead en Bon Iver). Hoogtepunten: Power Of The Heart en I Think It’s Going To Rain Today.

5 Alex Roeka – Beet van de liefde (2008)
Heftig thema album over een man die zijn vrouw en kinderen achterlaat voor een nieuwe liefde. Met alles erop en eraan: hartstocht, passie, pijn, schuldgevoel, angst, genot, kwetsbaarheid, geluk. Ruwe stem en prachtige arrangementen.

4 Kristin Asbjornsen – Wayfaring Stranger: A Spiritual Songbook (2007)   Noorse zangeres die me gelijk bij de keel greep. Wat een emotie en wat een prachtige arrangementen die me steeds weer op het verkeerde been zetten. Gospel en americana maar dan wel zonder voorspelbaarheid.

3 Diverse artiesten – The Best Is Yet To Come: The Songs Of Cy Coleman (2009)  Songs van een groot componist uit de jaren 50 & 60 gezongen door zangeressen van nu, zoals Madeleine Peyroux, Patty Griffin, Sara Watkins, Nikki Costa, Ambrosia Parsley, Fiona Apple en begeleid door een vaste band. Buitengewoon.

2 Leo Blokhuis & Ricky Koole – Sleeping Beauties: Songs We Shouldn’t Forget (2009) en Lost & Found: Songs We Shouldn’t Forget (2010)  Mooie keuzes van de favoriete muziek van dit echtpaar, die me kennis deed maken met voor mij onbekende artiesten (Stephen Fearing, Charlie Haden, Jake Holmes) en me andere weer terug deed vinden (Nick Drake, Donny Hathaway, Allison Moorer, Nina Simone, Teitur).


1 Marc Cohn – Listening Booth: 1970 (2010)

Grandioos eerbetoon aan de muziek uit het jaar 1970, die we toen in de platenzaak  konden horen in een luistercabine. Een geweldige zanger en een mooie, afwisselende keuze aan songs:  BadfingerNo Matter What, BreadMake It With You, JJ Cale – After Midnight, Joe Cocker – The Letter, Creedence Clearwater RevivalLong As I Can See The Light, The Grateful DeadNew Speedway Boogie, John Lennon – Look At Me, Paul McCartney – Maybe I’m Amazed, Van Morrison – Into The Mystic, Smokey Robinson – Tears Of A Clown, Paul Simon – Only Living Boy in New York en Cat Stevens – Wild World. Bekende nummers, maar toch steeds verrassend door de eigen interpretatie en arrangementen. Het heerlijke duet met India Arie op Make It With You is nog niet live te vinden op YouTube, dus valt mijn keuze op Wild World. (*1)

NOTEN
*1 Wild World komt van het album Tea For The Tillerman (1970). Het lijkt alsof het lied gaat over een verlo-ren liefde en een specifiek iemand. Zo zou het geïnspireerd zijn door het model Patti D’Arbanville met wie Cat Stevens een romance had van 1968 tot 1970. Maar voor hemzelf ging het meer over zijn eigen leven, zoals hij vertelde in The Chris Isaak Hour in 2009: “Ik stond op het punt in mijn leven waar het begon te gebeuren en ik ging zelf de wereld in. Ik had al een carrière achter de rug en wilde mezelf waarschuwen om deze keer voorzichtig te zijn. Het gaat over contact verliezen met de realiteit en vooral met een thuis.”  Die eerste carrière vond plaats vanaf zijn 18e, in de periode van 1966-1968, toen hij hits had als I Love My Dog en Matthew & Son en optrad met Jimi Hendrix. Nadat hij in 1969 bijna stierf als gevolg van tbc, besloot hij meer zijn eigen weg te volgen, ook muzikaal gezien.

Wild World
Now that I’ve lost everything to you.
You say you want to start something new.
And it’s breaking my heart, you’re leaving.
Baby, I’m grieving.

If you want to leave, take good care.
Hope you have a lot of nice things to wear.
Then a lot of nice things turn bad out there.

Oh, baby, baby, it’s a wild world.
It’s hard to get by, just upon a smile.
Oh, baby, baby, it’s a wild world.
I’ll always remember you,
like a child, girl

You know I’ve seen a lot of what the world can do.
And it’s breaking my heart in two.
Because I never wanna see you sad, girl.
Don’t be a bad girl.

But if you wanna leave, take good care.
Hope you make a lot of nice friends out there.
Just remember there’s a lot of bad and beware.

Oh, baby, baby, it’s a wild world.
It’s hard to get by, just upon a smile.
Oh, baby, baby, it’s a wild world.
I’ll always remember you,
like a child, girl.

Baby I love you.
But if you want to leave, take good care.
Hope you make a lot of nice friends out there.
But just remember there’s a lot of bad and beware.

Oh, baby, baby, it’s a wild world.
It’s hard to get by, just upon a smile.
Oh, baby, baby, it’s a wild world.
I’ll always remember you,
like a child, girl.

Reageer